Nasır

Başta ayaklar olmak üzere vücudun çeşitli bölgelerinde aşırı süntünme ve basınç ile dairesel sertliklerin oluşması nasıl olarak adlandırılmaktadır. Vücutta en fazla ayaklarda nasır oluşmaktadır. Kişinin hayatını oldukça sıkıntıya sokan nasır pek çok sebeple meydana gelmektedir.

Nasır oldukça farklı şekillerde ortaya çıkmaktadır. Nasır çoğu zaman belirtilerle ortaya çıktığı gibi, hiç belirti vermeden de meydana gelmektedir. Fakat nasırın en belirgin özelliği nasıl oluşmadan önce ortaya çıkan ağrıdır. Ağrıyla birlikte deride kalınlaşmalar meydana gelmektedir. Ayak parmak arası nasırları sert ve yumuşak nasır olarak adlandırılırlar .Bunlarda sert nasırlar ağrıya neden olurken yumuşak nasırda ağrı genellikle yoktur ama bunda da enfeksiyon riski bulunmaktadır.

Nasır oluşmasında pek çok faktör rol oynamaktadır. En belirgin sebepleri arasında;

Ayak şekline uygun olmayan ayakkabı tercihi,

Sıkı ayakkabılar,

Uzun süre yalın ayak yürümek,

Ayağın fazla kemikli olması,

Yüksek topuklu ayakkabılar,

 Ayakkabının çorapsız giyilmesi,

Kullanılan el aletleri,

Ağırlık kaldırmaya yönelik yapılan sporlar el ve ayaklarda nasır oluşmasına neden olmaktadır.

Ayak yapısı kemikli olanlar, yanlış ayakkabı tercih edenler, ayak parmaklarında şekil bozuklukları olanlar, spor yapanlar ve el aleti kullanılan işler nasırda risk faktörleri arasınd agelmektedir.

Özellikle ayaklarda oluşan nasırlar günlük aktiviteleri önemli derecede etkilemektedir. Kişiye büyük bir acı veren nasır; yürümesini ve hareket etmesini engellemektedir.

Nasır Rahatsızlığı olan kişilerin doktor randevusu öncesinde kullanılan ilaçların getirilmesinin ve doktorlarına soracakları soruları not etmek oldukça önemlidir.

Nasır tanısı koymada en etkili yöntem fizik muayenedir. Yuvarlak sertleşmiş tabaka görüntüsü nasır teşhisi koymada yeterli olacaktır. Kişi nasır tanısını kendi kendine de koyabilmektedir.

Nasır tedavisinde doğal yöntemlerin yanında medikal tedaviler de yer almaktadır. Salisilik asit içeren nasır bantları en temel tedavi seçenekleri arasında gelmektedir. Ancak bu bantların kullanımına dikkat edilmelidir. Nasır üzerindeki ölü deriyi eriterek kaldıran bu asit doğru uygulanmadığında ve sağlıklı deri ile temas ettiğinde enfeksiyon riskini artırmaktadır. Bu yöntemin yanında evde uygulanabilecek yöntemler arasında ponza taşı kullanımı gelmektedir. Özellikle banyoda yumuşan deri üzerinde ponza taşı düzenli olarak kullanılmalıdır.

Nasırı olan hastaların öncelikle nasır oluşmasına ortam sağlayan faktörleri belirlemeleri ve ortadan kaldırmaları gerekmektedir. Yani öncellikle ayağa uygun, sıkmayan ayakkabılar tercih edilmelidir. Basınç noktaları için silikon seperatör ve tabanlıklar kullanılabilir. Ayak ve eller düzenli olarak temizlenmeli ve nemlendirilmelidir. Tedavi süresinde nasırlı bölgeyi nemli tutacak kremler veya yağlar kullanılmalıdır. Evde kullanılan elektrikli nasır törpüleri çok işe yaradığı gibi, hasta isterse belli aralıklarla ayak sağlığı merkezlerinde nasırlarını düzleştirebilir.

Ayak bakımı,  diş bakımı gibi süreklilik gerektirmektedir. Bu yüzden hastalarımızın bunu günlük beden sağlığının bir parçası olarak görmeleri gerekir. Bu yüzden  tekrar sorun yaşamamak için ayak bakım ve nasır kremleri düzenli olarak ömür boyu kullanılmalıdır.

İlgili Uzmanlarımız



İlgili Uzmanlarımız
Uzm.Dr.Gülden KÖKÜMER
(Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı)

İlgili Branşlar



İlgili Branşlar
Deri ve Zührevi Hastalıklar

SAĞLIĞINIZI YAKINDAN TAKİP EDİN!